Leiderschap vo

Leiderschap

in het voortgezet onderwijs

Je wilt je medewerkers graag mee krijgen in je plannen. Maar soms voel je weerstand. Zeker bij veranderingen. Andere vormen van leiderschap kunnen helpen. Als je inzicht hebt in wat er speelt en hoe je daarop kunt reageren, kun je je rol aanpassen. CPS biedt scholing, advies en coaching op het gebied van leiderschap. Actuele theorieën geven je inzicht in wat er op jouw school speelt en waar je wel en geen invloed op kunt uitoefenen. We leren je vanuit de verschillende theorieën naar de praktijk te kijken. Je begrijpt daardoor wat er aan de hand is en weet hoe je het beste kunt handelen.
Neem contact op
middenmanager.jpg

CPS creëert samen met Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Tilburg een leiderschapstraject op maat.

 ''De kwaliteit van leidinggeven bepaalt in hoge mate de kwaliteit van onderwijs''.

Een gevleugelde uitspraak van Niek Bootsma, bestuurder van SOVOT (Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Tilburg). SOVOT en CPS hebben samen een traject opgezet om het middenmanagement binnen de stichting te helpen bij hun oriëntatie op een functie als eindverantwoordelijke directeur.

In onderstaande video meer informatie over dit traject.

Reflectie 

Reflectie is een belangrijke voorwaarde voor leren. Daarom wisselen theorie en praktijk elkaar af. De theorie leert je steeds vanuit een ander perspectief naar je eigen rol in de praktijk te kijken. Je leert op welke vlakken je je verder kunt ontwikkelen en hoe je anders zou kunnen reageren.  
  

Leidinggeven en leidingnemen 

Leiderschap is niet voorbehouden aan een of enkele personen binnen een school. Inverschillende situaties nemen verschillende personen de leiding. Dat kunnen de formeel leidinggevenden zijn, maar ook collega’sandere medewerkers en leerlingen. Leiderschap is dus een voortdurend samenspel van leidinggeven en leidingnemen. Goed leiderschap weet hier gericht mee om te gaan.   

Situatie 

Leiderschap is afhankelijk van de situatie en kan daardoor steeds andere vormen aannemen. In een zwakke school of krimpgebied pak je het bijvoorbeeld anders aan dan bij een school die excellent wil worden. Medewerkers die zich onzeker voelen geef je anders leiding dan medewerkers vol zelfvertrouwen. Een getrainde leider weet steeds de juiste manier van leidinggeven toe te passen. De scholing, training en coaching van CPS leert je hoe je dat doet. 

Lees verder over onze visie op leiderschap

Kijk ook bij

Trainingen

Blogs

Hoe de inzet van ontwikkelassessments helpt bij functiedifferentiatie

Gebruikt u ook het sollicitatiegesprek als vorm voor het benoemen van docenten tot een LC- of LD-docent? Vindt u ook dat het beoordelen van docenten op deze manier niet objectief genoeg gebeurt en ...
Verder lezen

Hoe je als schoolleider docenten met ambitie laat professionaliseren…

19 Docenten van het Oosterlicht College Nieuwegein en Vianen hebben de afgelopen twee jaar deelgenomen aan het opleidingstraject “Docenten met Ambitie”. In dit blog lees je hoe de schoo...
Verder lezen

3 tips voor een goede samenwerking tussen schoolleiders en vaksectievoorzitters

Ik geloof er sterk in dat binnen scholen het geheel meer kan, of sterker nog, móét zijn dan de som der delen. Een goede samenwerking tussen schoolleiders en vaksecties en hun gedeeld ...
Verder lezen

Heeft u een vraag of wilt u advies?

Wij staan voor u klaar!

Zoek in de website