Ouderbetrokkenheid po

Ouderbetrokkenheid

in het basisonderwijs

Uit onderzoek blijkt dat kinderen zich beter ontwikkelen als school en ouders goed samenwerken. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Je wilt voorkomen dat je alleen contact hebt met ouders, als het niet goed gaat met een kind of als ze niet tevreden zijn over school. Want in die situatie loop je het risico dat ouders en school tegenover elkaar komen te staan. Terwijl je juist graag met ze samen wilt werken in het belang van het kind.
Neem contact op
ouderbetrokkenheid po.jpg

Betrokkenheid door meedenken 

Alle ouders zijn betrokken bij hun kind en willen het beste voor hem of haar. Ouders laten meedenken over wat hun kind nodig heeft, geeft de leerkracht ideeën voor de begeleidingBovendien voelen ouders zich hierdoor meer betrokken bij school dan wanneer ze  vooral te horen krijgen wat van ze verwacht wordt.

Ouders ondersteunen 

Ouders willen over het algemeen graag helpen. Maar ze weten niet altijd hoe. Daarom is het belangrijk om ze hulp te bieden bij de begeleiding van hun kind. Heeft het kind extra ondersteuning bij lezen nodig? Bied dan bijvoorbeeld leuke boeken, aansprekende opdrachten en tips. Op die manier wordt de begeleiding voor zowel ouders als kind leuker en effectiever.

Efficiënte startgesprekken 

Gerichte startgesprekken met ouders leveren meer op dan ongeleide tienminutengesprekken. Door goede afstemming met ouders kun je bepalen met welke ouders vaker en met welke ouders minder contact nodig is. En op welke wijze iedereen dat contact het prettigst vindt. Dat levert op de lange termijn goede resultaten en tijdwinst op.

Wat kan CPS voor jou betekenen? 

CPS biedt scholen allerlei handvatten om een goede samenwerking met ouders tot stand te brengen. Dat kunnen trainingen op het gebied van bijvoorbeeld gespreksvoering en startgesprekken zijn, maar ook schoolbrede trajecten en begeleiding naar het keurmerk ouderbetrokkenheid 3.0®. 

Webinar Ouderbetrokkenheid 3.0

Woensdag 26 maart 2025 | 15.00 – 16.00 uur | via MS Teams | gratis

In het webinar Ouderbetrokkenheid 3.0 krijg je de laatste inzichten uit onderzoek en praktijk. Je ontvangt tips over hoe je de samenwerking met ouders zo vorm kunt geven dat kinderen zich beter en prettiger kunnen ontwikkelen. Goede ouderbetrokkenheid levert energie op in plaats van dat het energie kost!

Meer informatie en inschrijven

E-book

over ouderbetrokkenheid in het primair onderwijs

Cover e-book ouderbetrokkenheid po - versie 2019

In het uitgebreide e-book Ouderbetrokkenheid 3.0 voor het po vind je veel informatie over ouderbetrokkenheid en vier concrete manieren om
dit te bewerkstelligen.
Het voorwoord is van Berthold Gunster, bekend
van Omdenken

Ik wil dit e-book

Trainingen

over ouderbetrokkenheid

Blogs

over ouderbetrokkenheid

Direct een goede start met alle ouders en leerlingen

Vroeg kennismaken met ouders is belangrijk voor ouderbetrokkenheid. Waar moet je op letten bij startgesprekken tussen leerling, ouders en leerkracht?
Verder lezen

Fundament van taal ligt thuis; ouderbetrokkenheid dus essentieel

Voor en tijdens de basisschoolleeftijd is de hersenontwikkeling van kinderen het grootst, maar veel van die tijd zijn ze thuis. Hoe stimuleer je de rol van ouders?
Lees verder

Ouderbetrokkenheid 3.0: ervaringen van een schoolleider

'Samenwerken met ouders zit in ons DNA', volgens de directeur van de Prinses Julianaschool. 'Het is leerzaam dat iemand van buiten de school kijkt naar wat we doen.'
Verder lezen

De Ouderbetrokkenheid 3.0 scholen op de kaart

Zoek in de website