CPS Academie

  1. 13 jan
    Beter leren door te schrijven bij alle vakken

    Je wilt dat je leerlingen de schrijfopdrachten binnen jouw vak beter uitvoeren. Terwijl ze dat leren, nemen ze bovendien de lesstof actiever tot zich en ontwikkelen ze zich tot betere schrijvers. Ontdek hoe je dit bereikt door schrijfonderwijs te integreren in jouw vak.

  2. 17 jan
    7 habits 4.0 voor LiM-scholen

    Deze training is alleen bedoeld voor scholen die bezig zijn met het Leader in Me-proces (LiM). Vergroot je effectiviteit met een van de meest toegepaste concepten voor persoonlijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit: de 7 gewoonten van Stephen Covey.

  3. 20 jan
    Opleiding Basisvaardigheden middenmanagement in het onderwijs

    Ben je teamleider of afdelingsleider, coördinator of leraar met leidinggevende ambitie en wil jij je verder ontwikkelen in een leidinggevende functie? Met deze opleiding krijg je de kennis en vaardigheden waarmee je je ontwikkelt tot professioneel leidinggevende in het onderwijs.

  4. 21 jan
    Examentraining mens- en maatschappijvakken voor docenten

    Bereid als leraar je leerlingen zo goed mogelijk voor op het examen van een mens- en maatschappijvak. Help ze de verschillende soorten toetsvragen goed te begrijpen en beter te beantwoorden tijdens motiverende lessen met aansprekende werkvormen.

  5. 22 jan
    Actief met woordenschat bij de moderne vreemde talen

    Hoe zorg je bij leerlingen voor de gewenste woordenschat zonder de vele vocabulairetoetsen en schriftelijke overhoringen van voorheen? Op welke manier zet je breindidactiek, activerende werkvormen en digitale tools hierbij in?

  6. 22 jan
    Zelfregulerend leren met executieve functies

    Door de executieve functies van leerlingen te trainen en te versterken, kunnen zij zichzelf beter aansturen en succesvoller zijn in leren. Hoe stimuleer je die zelfregulerende vaardigheden als docent?

  7. 23 jan
    Zelfregulerend leren in het basisonderwijs

    Train en versterk het zelfregulerend leren bij je leerlingen. Dat zorgt voor een prettigere sfeer, fijner gedrag, groei van de executieve functies en daardoor betere resultaten. Leer hoe je de zelfregulerende vaardigheden bij je leerlingen stimuleert.

  8. 23 jan
    Opleiding taal-leesspecialist, module groep 3-8

    Leer de taalontwikkeling van kinderen in de midden- en bovenbouw doelgericht en planmatig te stimuleren in deze vierdaagse module. Aan bod komen onder meer thematisch begrijpend en technisch lezen, mondelinge taalvaardigheid, woordenschat en formatief evalueren.

  9. 28 jan
    Formatief handelen in het basisonderwijs

    Formatief handelen helpt om meer zicht te krijgen op de voortgang van je leerlingen. Leerkrachten én leerlingen kunnen daarmee betere beslissingen nemen over het vervolg van het leerproces. Formatief handelen kan zo bijdragen aan meer eigenaarschap bij leerlingen, hogere motivatie en betere resultaten. 

  10. 28 jan
    Een vaksectie leiden, hoe doe ik dat?

    Je wilt dat je vaksectie een team vormt dat effectief samenwerkt aan onderwijskundige ontwikkelingen en de doelen van je school. In deze driedaagse training leer je zodanig leidinggeven dat de leden van je vaksectie eigenaarschap tonen en jullie samen de doelen bereiken. Naast deze drie dagen vindt er ook een individueel online coachgesprek in afstemming met de trainer. 

  11. 29 jan
    Inspiratiedag Denken activeren in de klas

    Onder leiding van CPS-experts volg je plenaire lezingen en neem je deel aan een proeverij van workshops en ontwerpateliers. Je komt meer te weten over de rol van denken in het leerproces en aan het eind van de dag heb je praktische ideeën en een concreet lesontwerp om in je les het denken te activeren.

  12. 30 jan
    Examentraining moderne vreemde talen voor docenten

    Bereid als leraar je leerlingen zo goed mogelijk voor op het MVT-examen leesvaardigheid. Help ze de verschillende soorten toetsvragen goed te begrijpen en beter te beantwoorden tijdens motiverende lessen met aansprekende werkvormen.

  13. 30 jan
    Taalcoördinator module 2: Taalbeleid in de klas

    Als taalcoördinator ben jij de expert op het gebied van taalbewust lesgeven. In deze module leer je meer over hoe je de taalontwikkeling van leerlingen stimuleert en collega’s daarbij coacht. Met onder andere vele taalrijke werkvormen voor taalbewuste vaklessen.



  14. 04 feb
    Examentraining Nederlands vmbo voor docenten

    Bereid als docent je leerlingen zo goed mogelijk voor op het Nederlands examen. Help ze de verschillende onderdelen van het examen  (leesvaardigheid, schrijfvaardigheid, samenvatten) goed aan te pakken tijdens motiverende lessen met aansprekende werkvormen.

  15. 04 feb
    Opleiding de leercoach: leerlingen coachen bij zelfregulerend leren

    Tijdens deze opleiding leer je als leercoach hoe je leerlingen of studenten stimuleert om regie te nemen over hun eigen leer- en loopbaanproces. Je begeleidt ze bij het ontwikkelen van zelfregulerend leren met o.a. zelregulerende leerstrategieën (executieve functies). 

  16. 05 feb
    Sterke rekenaars begeleiden en motiveren

    Je wilt ook sterke rekenaars optimaal begeleiden. Zorgen dat ze zo veel mogelijk leren en gemotiveerd blijven. Leer meer over verschillende soorten sterke rekenaars en hoe je die het beste onderwijs biedt.

  17. 07 feb
    Formatief handelen in de les

    Formatief handelen helpt om meer zicht te krijgen op de voortgang van je leerlingen. Op basis hiervan kunnen jij en zij betere beslissingen nemen over het vervolg van het leerproces. Met formatief handelen zorg je voor meer eigenaarschap bij leerlingen, hogere motivatie en betere resultaten.

  18. 07 feb
    Examentraining Nederlands havo/vwo voor docenten

    Bereid als leraar je leerlingen zo goed mogelijk voor op het Nederlands examen leesvaardigheid. Help ze de verschillende soorten toetsvragen goed te begrijpen en beter te beantwoorden tijdens motiverende lessen met aansprekende werkvormen.

  19. 10 feb
    Examentraining exacte vakken voor docenten

    Bereid als leraar je leerlingen zo goed mogelijk voor op het examen van een exact vak. Help ze de verschillende soorten toetsvragen goed te begrijpen en beter te beantwoorden tijdens motiverende lessen met aansprekende werkvormen.

  20. 11 feb
    Differentiëren is te leren!

    Differentiëren in het onderwijs is makkelijker dan je denkt. In deze training krijg je theorie, werkvormen en ICT-tools en oefen je hiermee. Na afloop kun jij doelmatig differentiëren in je lessen.

  21. 12 feb
    Examentraining Spaans

    Bereid als docent je leerlingen zo goed mogelijk voor op het eindexamen Spaans. Help ze de verschillende soorten toetsvragen goed te begrijpen en beter te beantwoorden tijdens motiverende lessen met aansprekende werkvormen.

  22. 03 mrt
    Examentraining Nederlands vmbo voor docenten vervolg

    Bereid als leraar je leerlingen optimaal voor op de verschillende onderdelen van het examen Nederlands. De focus van deze vervolgtraining ligt op examendidactiek en het ontwerpen van uitdagende examentrainingen voor Nederlands.

  23. 03 mrt
    Slimmer organiseren van je peuter- en kleutergroep

    Wil jij aangename schooldagen met je peuters of kleuters én ze zo veel mogelijk laten leren op een prettige manier? Zorg dan voor effectief groepsmanagement: structuur, werken in kleine en grotere groepen, actieve spelbegeleiding, zelfsturing en veel meer.



  24. 04 mrt
    Opleiding tot schoolcoach, module 2

    Leer als docentcoach of leerkrachtcoach nog beter je collega’s in het onderwijs te coachen. Op onbewuste overtuigingen, op specifieke doelgroepen en met de zes rollen van de leraar. Deze module is een verdieping van en vervolg op module 1 van de opleiding tot coach.

  25. 05 mrt
    Examentraining mens- en maatschappijvakken voor docenten

    Bereid als leraar je leerlingen zo goed mogelijk voor op het examen van een mens- en maatschappijvak. Help ze de verschillende soorten toetsvragen goed te begrijpen en beter te beantwoorden tijdens motiverende lessen met aansprekende werkvormen.

  26. 05 mrt
    Burgerschapsonderwijs vormgeven binnen je school

    Je vindt burgerschapsonderwijs belangrijk en wilt het op jouw school doelgericht en samenhangend vormgeven. Deze training helpt je bij het vormen van de schoolvisie hierop, het beleid erbij en het opstellen en uitvoeren van een actieplan.

  27. 06 mrt
    Examentraining moderne vreemde talen voor docenten

    Bereid als leraar je leerlingen zo goed mogelijk voor op het MVT-examen leesvaardigheid. Help ze de verschillende soorten toetsvragen goed te begrijpen en beter te beantwoorden tijdens motiverende lessen met aansprekende werkvormen.

  28. 06 mrt
    De mentor als coach

    Leer als mentor je leerlingen coachen in plaats van sturen. Zorg zo dat ze zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun leren. Begrijp het puberbrein en motiveer leerlingen met de juiste kennis, mindset, coachingsvaardigheden en gesprekstechnieken.

  29. 06 mrt
    Opleiding tot schoolcoach, module 1

    Leer leerkrachten en docenten van jouw school professioneel te coachen. Krijg inzicht in de rol die je kunt hebben in het nog beter functioneren en het welzijn van collega’s. Leer hoe jij hun gewenste gedragsverandering kunt begeleiden.

  30. 07 mrt
    Teamcoaching in het onderwijs

    Goed leidinggeven aan je team vraagt duidelijk leiderschap, minder managen en meer coachen. Hoe leg je meer eigenaarschap bij je team zonder grip te verliezen? In deze training leer je teamprocessen te beïnvloeden en je team te sturen door los te laten.

  31. 10 mrt
    Examentraining Nederlands havo/vwo voor docenten vervolg

    Bereid als leraar je leerlingen optimaal voor op de verschillende onderdelen van het examen Nederlands. De focus van deze vervolgtraining ligt op examendidactiek en het ontwerpen van uitdagende examentrainingen voor Nederlands.

  32. 11 mrt
    Examentraining moderne vreemde talen voor docenten vervolg

    Bereid als leraar je leerlingen optimaal voor op het MVT-examen leesvaardigheid. De focus van deze vervolgtraining ligt op examendidactiek en het ontwerpen van uitdagende examentrainingen voor een moderne vreemde taal.

  33. 11 mrt
    Spel en spelcoaching van het jonge kind

    Kinderen maken vanaf hun geboorte tot ongeveer hun zevende jaar een spectaculaire ontwikkeling door. Hun hersenen zijn enorm ontvankelijk voor het opnemen en verwerken van nieuwe informatie. Door lerend spelen en spelend leren ontdekken ze voortdurend en in snel tempo nieuwe dingen. Deze belangrijke ontwikkelfase van lerend spelen vormt de kurk waarop het schoolse leren kan drijven.

  34. 12 mrt
    Examentraining exacte vakken voor docenten vervolg

    Bereid als leraar je leerlingen optimaal voor op het examen van een exact vak. De focus van deze vervolgtraining ligt op examendidactiek en het ontwerpen van uitdagende examentrainingen voor exacte vakken.

  35. 13 mrt
    Beoordelen van lessen met 'De zes rollen van de leraar'

    Objectiever en professioneler lessen en leraren beoordelen aan de hand van de zes rollen van de leraar. Vergroot je waarnemingskwaliteiten en beoordelingsvermogen en voer effectievere gesprekken.

  36. 13 mrt
    Examentraining mens- en maatschappijvakken voor docenten vervolg

    Bereid als leraar je leerlingen optimaal voor op het examen van een mens- en maatschappijvak. De focus van deze vervolgtraining ligt op examendidactiek en het ontwerpen van uitdagende examentrainingen voor M&M-vakken.

  37. 14 mrt
    Werken aan gelijke kansen in het onderwijs

    Je wilt al je leerlingen zo veel mogelijk laten leren en iedereen gelijke kansen daartoe bieden. Maar hoe doe je dat? Hoe bereik je ook leerlingen waarmee je nu minder contact of verbinding hebt? Op welke manier zorg je dat ook zij hoge verwachtingen voelen en willen en kunnen waarmaken?

  38. 17 mrt
    Hoe schrijf ik een kort en krachtig taalbeleidsplan?

    Je wilt een taalbeleidsplan opstellen, maar kunt daarbij wel wat hulp gebruiken. Wat moet erin? Hoe krijg je je collega's mee? Hoe zorg je dat het plan ook uitgevoerd wordt en niet in de la belandt?

  39. 19 mrt
    Masterclass coachend leidinggeven voor schoolleiders

    Als schoolleider of teamleider wil je je leraren en team zo goed mogelijk begeleiden. Dat doe je door eigenaarschap en zelfregulatie te stimuleren en door een lerende cultuur te creëren. Daarin ontwikkelen medewerkers zich op basis van vertrouwen, ruimte en verantwoordelijkheid en worden schooldoelen behaald.

  40. 20 mrt
    Inspiratiedag Jonge Kind: de basis voor de basisvaardigheden

    Wie werkt met peuters of kleuters weet hoe belangrijk die vroege jaren zijn. Dat is de periode waarin het fundament wordt gelegd voor leren en de zogenoemde basisvaardigheden, maar ook voor vaardigheden als samenwerken, werkhouding en doorzettingsvermogen. Wie werkt met peuters of kleuters weet óók dat jonge kinderen anders ‘leren’ dan oudere kinderen en dat spel hierbij een belangrijke rol speelt. Tijdens deze inspiratiedag zijn de centrale activiteiten kennisdeling, samen ontwerpen en uitwisselen. Aan het eind van de dag ga je geïnspireerd naar huis, met praktische ideeën en met concrete ingrediënten voor een activiteit met peuters of kleuters.

  41. 24 mrt
    7 habits voor leidinggevenden

    Leer nog beter leiding geven aan de ontwikkelingen in je school met de 7 gewoonten van Covey. Bereik de resultaten die je wilt bereiken door het beste uit jezelf en je team te halen.

  42. 26 mrt
    7 habits in 7 hours

    Kennismaking met de 7 habits of 7 gewoonten van Stephen Covey. Ervaar de principes achter een van de meest toegepaste concepten voor persoonlijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit.

  43. 26 mrt
    Beter schrijven bij alle vakken

    Je wilt dat je leerlingen de schrijfopdrachten binnen jouw vak beter uitvoeren. Ontdek hoe je dit bereikt door schrijfonderwijs te integreren in jouw vak. Leer je leerlingen structuur aan te brengen in de vakinhoud en hier goede teksten over te schrijven. Zo nemen ze de lesstof actief tot zich én ontwikkelen ze zich tot schrijfvaardige leerlingen.

  44. 27 mrt
    Taalcoördinator module 1: Taalbeleid in de school

    Als taalcoördinator ontwikkel je in opdracht van de schoolleiding het taalbeleid op je school en zorg je voor het realiseren ervan. Leer in deze module van de opleiding Taalcoördinator onder meer waar je dan moet beginnen en hoe je een taalbeleidsplan ontwikkelt en uitwerkt waarvoor draagvlak is.

  45. 27 mrt
    Opleiding taal-leesspecialist, module groep 1-3

    Leer de taalontwikkeling van jonge kinderen doelgericht en planmatig te stimuleren in deze driedaagse module. Door binnen de context van spel en speelse activiteiten meer taal aan te bieden en uit te lokken.

  46. 01 apr
    Timemanagement volgens Covey in het onderwijs

    Timemanagement in het onderwijs. Ervaar minder werkdruk, werk effectiever en met meer plezier, energie en focus door toepassing van The 5 choices. Leer beter prioriteiten te stellen, te plannen en te focussen op de belangrijke zaken.

  47. 01 apr
    Toetsbeleidsplan in een middag

    Met behulp van een format voor het toetsbeleidsplan krijg je zelf grip en geef je de secties en docenten houvast op het gebied van toetsing in je school.

  48. 02 apr
    Kritisch leren denken bij Nederlands

    Kritisch denken is nodig om stof echt te begrijpen en goed te verwoorden, om inhoudelijk en taalkundig correcte antwoorden te kunnen geven. Dat is belangrijk bij de nieuwe vraagtypen van het eindexamen Nederlands. Leer je leerlingen daarom systematisch en kritisch informatie te doorgronden en functioneel te argumenteren.

  49. 02 apr
    Ontwikkel je vaardigheden als startende mentor

    Ben je nog niet lang mentor? Dan wil je graag de basisvaardigheden leren die een mentor nodig heeft. In deze training krijg je de tips en tools waarmee je als mentor je taak effectief oppakt en deze leuk maakt en houdt.

  50. 02 apr
    Leerlingen motiveren

    Hoe kun je zelf zorgen voor gemotiveerde leerlingen in je klas? In deze tweedaagse training krijg je niet alleen theoretisch inzicht in motivatie en de invloed van de leeromgeving hierop, maar ook praktische handvatten om je leerlingen te motiveren.

  51. 03 apr
    Kritisch leren denken bij mens- en maatschappijvakken

    Leer je leerlingen kritisch denken bij jouw mens- en maatschappijvak. Laat ze daarvoor oefenen met systematisch redeneren en argumenteren op basis van de inhoud van het vak. Zo leren ze de stof beter en zullen ze uitgebreidere en beter geformuleerde antwoorden geven op (toets)vragen.

  52. 03 apr
    Teacher leadership: leidinggeven in de school als leraar

    Als ambitieuze leraar wil je meer dan alleen lesgeven. Je wilt een bijdrage leveren aan veranderingen en vernieuwingen binnen je school. Teacher leadership spreekt jou dan ook bijzonder aan. Je wilt als leraar bijvoorbeeld projecten leiden en leidinggeven aan een professionele leergemeenschap of expertgroep.

  53. 04 apr
    Ouderbetrokkenheid versterken - voor schoolleiders po

    Leer de samenwerking tussen jouw school en ouders op een unieke wijze te versterken met ouderbetrokkenheid 3.0. Leerlingen functioneren en presteren tenslotte nog beter als hun ouders en de school goed samenwerken.

  54. 04 apr
    Rekenvaardigheden in het voortgezet onderwijs

    Je merkt dat leerlingen moeite hebben met rekenen bij jouw vak. Of dat ze getallen niet goed kunnen interpreteren. Met effectieve rekeninstructie verhoog je de rekenvaardigheden en de gecijferdheid van je leerlingen.

  55. 07 apr
    Klassenmanagement: de zes rollen in de praktijk

    Zorg met de zes rollen van de leraar voor een betere en effectievere sfeer in de klas en prettiger lesgeven. Leer in anderhalve dag de aandacht beter vast te houden, negatieve patronen te doorbreken en doelmatiger te communiceren met leerlingen.

  56. 07 apr
    Klassenmanagement: de zes rollen van de leerkracht in de praktijk

    Creëer met de zes rollen van de leraar een goede sfeer in de klas zodat je prettiger en effectiever lesgeeft. Leer de aandacht beter vast te houden, negatieve patronen te doorbreken en doelmatig te communiceren met leerlingen.

  57. 08 apr
    Onderwijs aan het jonge kind voor leidinggevenden

    Als schoolleider of intern begeleider wil je jonge kinderen op jouw school zo goed mogelijk onderwijs bieden. In deze training krijg je handvatten voor een effectieve visie hierop. Ook leer je leerkrachten van groep 1 en 2 beter te begeleiden en monitoren. Door ze bijvoorbeeld de juiste vragen te stellen stimuleer je ze doelbewuster te handelen.

  58. 08 apr
    Taal, brein, leren en lesgeven

    Door kennis van het tienerbrein leer je hoe je de ontwikkeling daarvan stimuleert. Pas breinprincipes en breindidactiek toe in je lessen en help je leerlingen bij hun taalontwikkeling en leren in zijn algemeenheid.

  59. 10 apr
    Mondelinge taalvaardigheid met Oracy

    Leer je leerlingen effectiever communiceren door ze tijdens de lessen te laten oefenen met de vele aspecten van mondelinge taalvaardigheid. Zo leren ze bijvoorbeeld beter uit te leggen wat ze niet begrijpen, goed naar elkaar te luisteren en voor zichzelf op te komen.

  60. 10 apr
    Levende kwaliteitszorg – zorgen voor kwaliteit in school

    In deze training leer je voor jouw school een praktisch en effectief kwaliteitsbeleidsplan te maken met behulp van het CPS-model Levende kwaliteitszorg. Je oefent met het voeren van de ontwikkelingsgerichte dialoog en leert gebruikmaken van de vele toepassingsmogelijkheden van het model.

  61. 15 apr
    Passende perspectieven voor specifieke onderwijsbehoeften

    Je wilt alle leerlingen helpen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Ook degenen met specifieke onderwijsbehoeften. Leer gerichte keuzes te maken in onderwijsdoelen en lesactiviteiten en werken met aangepaste leerlijnen taal en rekenen.

  62. 16 apr
    7 habits 4.0 voor LiM-scholen

    Deze training is alleen bedoeld voor scholen die bezig zijn met het Leader in Me-proces (LiM). Vergroot je effectiviteit met een van de meest toegepaste concepten voor persoonlijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit: de 7 gewoonten van Stephen Covey.

  63. 16 apr
    Basistraining 7 gewoonten in het onderwijs - Online

    Kennismaking met de 7 habits of 7 gewoonten van Stephen Covey. Ervaar de principes achter een van de meest toegepaste concepten voor persoonlijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit.

  64. 17 apr
    Toetsconstructie

    Toetsing is een ambacht. Je hebt allereerst kennis nodig over de eisen aan een toets, over matrijzen en taxonomieën om toetsen goed te kunnen samenstellen en beoordelen. Oefenen hiermee zorgt vervolgens voor de vaardigheden die je nodig hebt voor goede toetsing.

  65. 08 mei
    Beter begrijpend lezen bij alle vakken

    Beter begrijpend lezen maakt beter leren mogelijk. Leer hoe je je leerlingen helpt om vakteksten te doorgronden en beter en meer te leren.

  66. 12 mei
    Taalcoördinator module 2: Taalbeleid in de klas

    Als taalcoördinator ben je expert op het gebied van taalrijke didactiek. In deze training leer je hoe je, met onder meer taalrijke werkvormen, differentiëren en formatief toetsen, de taalontwikkeling van leerlingen stimuleert en collega’s daarbij coacht.

  67. 13 mei
    Leidinggeven aan leren in het onderwijs

    Je wilt van je school een professionele leergemeenschap maken, een lerende organisatie. Leraren en hun teams wil je stimuleren om te leren en zich verder professioneel te ontwikkelen. In deze training leer je hoe, onder meer door een goed strategisch scholingsplan op te stellen.

  68. 21 mei
    Onderwijskundig leiderschap

    Goed onderwijs vraagt leiderschap. Hoe zorg je als schoolleider of andere leidinggevende op ontspannen en effectieve wijze dat iedereen in je school zo goed mogelijk bijdraagt aan de kwaliteit van je school? Hoe creëer je ruimte voor je medewerkers en teams om gedeeld leiderschap op te pakken?

  69. 26 mei
    Activerende werkvormen en ICT in het talenonderwijs

    Je wilt leerlingen actiever betrekken bij de les Nederlands of een moderne vreemde taal. In deze training leer je welke werkvormen en ICT-tools je hoe kunt toepassen bij de verschillende vaardigheden zoals luisteren en schrijven.

  70. 26 mei
    Hoe schrijf ik een kort en krachtig taalbeleidsplan?

    Je wilt een taalbeleidsplan opstellen, maar kunt daarbij wel wat hulp gebruiken. Wat moet erin? Hoe krijg je je collega's mee? Hoe zorg je dat het plan ook uitgevoerd wordt en niet in de la belandt?

  71. 02 jun
    Activerende werkvormen en ICT voor exacte vakken

    Je wilt leerlingen actiever betrekken bij je lessen. In deze training leer je welke werkvormen en ICT-tools je hoe kunt toepassen voor meer variatie en motivatie in de lessen van exacte vakken.

  72. 02 jun
    Begrijpend luisteren - begrijpend lezen: een doorgaande lijn

    Je wilt het begrijpend leesonderwijs verbeteren. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten leer je hoe je dit in de praktijk kunt doen zonder een nieuwe methode te hoeven aanschaffen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van leesstrategieën en referentieniveaus.

  73. 03 jun
    Executieve functies en zelfsturing bij jonge kinderen

    Executieve functies hebben kinderen nodig om goed te kunnen leren. Ze zorgen er onder meer voor dat kinderen de aandacht vast kunnen houden en prikkels kunnen onderdrukken. In deze training leer je hoe je de executieve vaardigheden bij jonge kinderen stimuleert. 

  74. 04 jun
    Werken met fonemisch bewustzijn

    Uit onderzoek is gebleken dat fonemisch bewustzijn een leerwinst van +5 maanden oplevert voor basisschoolleerlingen. Leer in deze training hoe je fonemisch bewustzijn doelgericht, systematisch en planmatig aanbiedt op jouw school.

  75. 05 jun
    Vakdidactisch coachen

    Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen gemotiveerd aan het werk willen? Dat ze zelf actief aan de slag gaan om hun leerdoelen te behalen? Met vakdidactisch coachen motiveer je je leerlingen; je versterkt hun zelfsturing met metacognitieve leerstrategieën.

  76. 13 jun
    Actief met woordenschat bij de moderne vreemde talen

    Hoe zorg je bij leerlingen voor de gewenste woordenschat zonder de vele vocabulairetoetsen en schriftelijke overhoringen van voorheen? Op welke manier zet je breindidactiek, activerende werkvormen en digitale tools hierbij in?

  77. 08 sep
    Leerlingen motiveren

    Hoe kun je zelf zorgen voor gemotiveerde leerlingen in je klas? In deze tweedaagse training krijg je niet alleen theoretisch inzicht in motivatie en de invloed van de leeromgeving hierop, maar ook praktische handvatten om je leerlingen te motiveren.

  78. 09 sep
    Teamcoaching in het onderwijs

    Goed leidinggeven aan je team vraagt duidelijk leiderschap, minder managen en meer coachen. Hoe leg je meer eigenaarschap bij je team zonder grip te verliezen? In deze training leer je teamprocessen te beïnvloeden en je team te sturen door los te laten.

  79. 10 sep
    7 habits voor leidinggevenden

    Leer nog beter leiding geven aan de ontwikkelingen in je school met de 7 gewoonten van Covey. Bereik de resultaten die je wilt bereiken door het beste uit jezelf en je team te halen.

  80. 10 sep
    Effectieve rekenlessen voor redactiesommen

    Veel leerlingen hebben moeite met redactiesommen. En dat terwijl veel rekenopgaven tegenwoordig verpakt zijn in dit soort verhaaltjessommen. Op welke manier leer je ze de vaardigheden die ze voor deze talige sommen nodig hebben? En hoe ontwerp je een effectieve rekenles hiervoor?

  81. 15 sep
    Slimmer organiseren van je peuter- en kleutergroep

    Wil jij aangename schooldagen met je peuters of kleuters én ze zo veel mogelijk laten leren op een prettige manier? Zorg dan voor effectief groepsmanagement: structuur, werken in kleine en grotere groepen, actieve spelbegeleiding, zelfsturing en veel meer.



  82. 15 sep
    De mentor als coach

    Leer als mentor je leerlingen coachen in plaats van sturen. Zorg zo dat ze zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun leren. Begrijp het puberbrein en motiveer leerlingen met de juiste kennis, mindset, coachingsvaardigheden en gesprekstechnieken.

  83. 16 sep
    Actief met woordenschat bij de moderne vreemde talen

    Hoe zorg je bij leerlingen voor de gewenste woordenschat zonder de vele vocabulairetoetsen en schriftelijke overhoringen van voorheen? Op welke manier zet je breindidactiek, activerende werkvormen en digitale tools hierbij in?

  84. 16 sep
    Spel en spelcoaching van het jonge kind

    Kinderen maken vanaf hun geboorte tot ongeveer hun zevende jaar een spectaculaire ontwikkeling door. Hun hersenen zijn enorm ontvankelijk voor het opnemen en verwerken van nieuwe informatie. Door lerend spelen en spelend leren ontdekken ze voortdurend en in snel tempo nieuwe dingen. Deze belangrijke ontwikkelfase van lerend spelen vormt de kurk waarop het schoolse leren kan drijven.

  85. 16 sep
    Opleiding tot schoolcoach, module 1

    Leer leerkrachten en docenten van jouw school professioneel te coachen. Krijg inzicht in de rol die je kunt hebben in het nog beter functioneren en het welzijn van collega’s. Leer hoe jij hun gewenste gedragsverandering kunt begeleiden.

  86. 17 sep
    Klassenmanagement: de zes rollen in de praktijk

    Zorg met de zes rollen van de leraar voor een betere en effectievere sfeer in de klas en prettiger lesgeven. Leer in anderhalve dag de aandacht beter vast te houden, negatieve patronen te doorbreken en doelmatiger te communiceren met leerlingen.

  87. 18 sep
    Een vaksectie leiden, hoe doe ik dat?

    Je wilt dat je vaksectie een team vormt dat effectief samenwerkt aan onderwijskundige ontwikkelingen en de doelen van je school. In deze driedaagse training leer je zodanig leidinggeven dat de leden van je vaksectie eigenaarschap tonen en jullie samen de doelen bereiken. Naast deze drie dagen vindt er ook een individueel online coachgesprek in afstemming met de trainer. 

  88. 18 sep
    Dyslexiespecialist voortgezet onderwijs - online

    Gedurende vijf middagen doe je veel theoretische en praktische kennis op over dyslexie en de begeleiding van leerlingen met dyslexie. Je leert onder meer leesproblemen en spellingproblemen te signaleren en leerlingen hier beter bij te begeleiden.

  89. 23 sep
    Pedagogisch coachen

    Coach je leerlingen zodanig dat ze zelf gemotiveerd aan het werk gaan. Met effectief pedagogisch coachen stimuleer je het ontwikkelen van eigenaarschap, emotionele zelfregulatie, executieve functies en zelfregulerende leerstrategieën.

  90. 24 sep
    Ontwikkel je vaardigheden als startende mentor

    Ben je nog niet lang mentor? Dan wil je graag de basisvaardigheden leren die een mentor nodig heeft. In deze training krijg je de tips en tools waarmee je als mentor je taak effectief oppakt en deze leuk maakt en houdt.

  91. 24 sep
    Burgerschapsonderwijs vormgeven binnen je school

    Je vindt burgerschapsonderwijs belangrijk en wilt het op jouw school doelgericht en samenhangend vormgeven. Deze training helpt je bij het vormen van de schoolvisie hierop, het beleid erbij en het opstellen en uitvoeren van een actieplan.

  92. 24 sep
    Masterclasses professioneel handelen vanuit inspiratie

    Neem de tijd om samen met andere onderwijsprofessionals te reflecteren op je professioneel handelen. Vier avonden om aan de hand van inspirerende literatuur na te denken, uit te wisselen en je handelen effectiever te maken.

  93. 25 sep
    Doelgericht werken met leerlijnen

    Leer goede keuzes te maken in het aanbod en de didactiek voor taal en rekenen. Inzicht in de doorlopende leerlijnen en de passende perspectieven helpt jou en je school hierbij.

  94. 25 sep
    Projectmanagement in het onderwijs

    Er zijn zo veel taken en plannen om het onderwijs op jouw school te verbeteren en de vertragingen in het onderwijs in te lopen. Goed projectmanagement helpt je de beste resultaten te halen uit al die plannen die mede door NPO-gelden mogelijk zijn geworden.

  95. 30 sep
    Opleiding tot schoolcoach, module 3

    Word een breed inzetbare leerkracht- en docentcoach. Deze module bouwt voort op modules 1 en 2 en zet meer in op je persoonlijke ontwikkeling tot allround onderwijscoach.

  96. 07 okt
    Beoordelen van lessen met 'De zes rollen van de leraar'

    Objectiever en professioneler lessen en leraren beoordelen aan de hand van de zes rollen van de leraar. Vergroot je waarnemingskwaliteiten en beoordelingsvermogen en voer effectievere gesprekken.

  97. 08 okt
    Examentraining exacte vakken voor docenten

    Bereid als leraar je leerlingen zo goed mogelijk voor op het examen van een exact vak. Help ze de verschillende soorten toetsvragen goed te begrijpen en beter te beantwoorden tijdens motiverende lessen met aansprekende werkvormen.

  98. 08 okt
    Toetsconstructie

    Heb je wel eens het gevoel dat een leerling of zijn cijfer niet laat zien wat hij kan? Hoe ontwerp je een goede toets die echt zichtbaar maakt wat de leerling heeft geleerd? Daarvoor heb je kennis nodig van toetsconstructie-eisen, matrijzen en het gebruik van taxonomieën.

  99. 09 okt
    Differentiëren is te leren!

    Differentiëren in het onderwijs is makkelijker dan je denkt. In deze training krijg je theorie, werkvormen en ICT-tools en oefen je hiermee. Na afloop kun jij doelmatig differentiëren in je lessen.

  100. 03 nov
    Executieve functies en zelfsturing bij jonge kinderen

    Executieve functies hebben kinderen nodig om goed te kunnen leren. Ze zorgen er onder meer voor dat kinderen de aandacht vast kunnen houden en prikkels kunnen onderdrukken. In deze training leer je hoe je de executieve vaardigheden bij jonge kinderen stimuleert. 

  101. 05 nov
    Persoonlijk leiderschap

    Je krijgt meer inzicht in wie je bent als leidinggevende en wat dit betekent voor het leiderschap in je school. Vanuit zelfreflectie verwerf je kennis en vaardigheden om nog beter leiding te geven aan je eigen ontwikkeling en die van anderen in je organisatie.

  102. 10 nov
    Beter begrijpend lezen bij alle vakken

    Beter begrijpend lezen maakt beter leren mogelijk. Leer hoe je je leerlingen helpt om vakteksten te doorgronden en beter en meer te leren.

  103. 10 nov
    Onderwijs aan het jonge kind voor leidinggevenden

    Als schoolleider of intern begeleider wil je jonge kinderen op jouw school zo goed mogelijk onderwijs bieden. In deze training krijg je handvatten voor een effectieve visie hierop. Ook leer je leerkrachten van groep 1 en 2 beter te begeleiden en monitoren. Door ze bijvoorbeeld de juiste vragen te stellen stimuleer je ze doelbewuster te handelen.

  104. 11 nov
    Werken met fonemisch bewustzijn

    Uit onderzoek is gebleken dat fonemisch bewustzijn een leerwinst van +5 maanden oplevert voor basisschoolleerlingen. Leer in deze training hoe je fonemisch bewustzijn doelgericht, systematisch en planmatig aanbiedt op jouw school.

  105. 12 nov
    Formatief handelen in de les

    Formatief handelen helpt om meer zicht te krijgen op de voortgang van je leerlingen. Op basis hiervan kunnen jij en zij betere beslissingen nemen over het vervolg van het leerproces. Met formatief handelen zorg je voor meer eigenaarschap bij leerlingen, hogere motivatie en betere resultaten.

  106. 17 nov
    Taalcoördinator module 2: Taalbeleid in de klas

    Als taalcoördinator ben je expert op het gebied van taalrijke didactiek. In deze training leer je hoe je, met onder meer taalrijke werkvormen, differentiëren en formatief toetsen, de taalontwikkeling van leerlingen stimuleert en collega’s daarbij coacht.

  107. 18 nov
    Taal, brein, leren en lesgeven

    Door kennis van het tienerbrein leer je hoe je de ontwikkeling daarvan stimuleert. Pas breinprincipes en breindidactiek toe in je lessen en help je leerlingen bij hun taalontwikkeling en leren in zijn algemeenheid.

  108. 19 nov
    Ouderbetrokkenheid versterken - voor schoolleiders po

    Leer de samenwerking tussen jouw school en ouders op een unieke wijze te versterken met ouderbetrokkenheid 3.0. Leerlingen functioneren en presteren tenslotte nog beter als hun ouders en de school goed samenwerken.

  109. 24 nov
    Hoe schrijf ik een kort en krachtig taalbeleidsplan?

    Je wilt een taalbeleidsplan opstellen, maar kunt daarbij wel wat hulp gebruiken. Wat moet erin? Hoe krijg je je collega's mee? Hoe zorg je dat het plan ook uitgevoerd wordt en niet in de la belandt?

  110. 25 nov
    Opleiding tot schoolcoach, module 1

    Leer leerkrachten en docenten van jouw school professioneel te coachen. Krijg inzicht in de rol die je kunt hebben in het nog beter functioneren en het welzijn van collega’s. Leer hoe jij hun gewenste gedragsverandering kunt begeleiden.

  111. 27 nov
    Gamificatie in de les

    Met gamificatie pas je spelelementen toe in de les, met en zonder ICT. Je leerlingen worden er actiever en daarmee gemotiveerder door. Gamificatie biedt ook veel mogelijkheden voor differentiatie.

  112. 09 dec
    Activerende werkvormen en ICT voor exacte vakken

    Je wilt leerlingen actiever betrekken bij je lessen. In deze training leer je welke werkvormen en ICT-tools je hoe kunt toepassen voor meer variatie en motivatie in de lessen van exacte vakken.

  113. Incompany
    ICT in het talenonderwijs (alleen bij jou op school)

    Leer hoe je variatie aanbrengt in je les Nederlands of MVT en je leerlingen gemotiveerd houdt met gratis beschikbare digitale tools. Je kunt hiermee je lessen makkelijker en beter organiseren en ontwerpen, formatief handelen, video’s opnemen en meer.

  114. Incompany
    Activerende didactiek en ICT (alleen bij jou op school)

    Je wilt leerlingen actiever betrekken bij je lessen. In deze training leer je welke werkvormen en ICT-tools je hoe kunt toepassen voor meer variatie in je lessen en gemotiveerdere leerlingen.

  115. Incompany
    Basisprincipes Snelheid van vertrouwen volgens Covey (alleen bij jou op school)

    Vertrouwen is de basis van een professionele organisatie en onmisbaar voor een prettige sfeer binnen je school. Leer in deze eendaagse training hoe je meer vertrouwen kweekt, effectiever samenwerkt en een fijnere werkomgeving creëert.

  116. Incompany
    Werken aan organisatievertrouwen volgens Covey (alleen bij jou op school)

    Vertrouwen is de basis van een professionele organisatie en onmisbaar om je doelen als school te behalen. Krijg tijdens deze tweedaagse training inzicht in hoe je meer vertrouwen kweekt bij je omgeving: bij ouders, basisscholen, de directe omgeving van je school en andere externen.

  117. Incompany
    7 habits voor leidinggevenden en hun teams (alleen bij jou op school)

    Een team in het onderwijs functioneert het beste als elk lid eigen verantwoordelijkheid neemt. Als leidinggevende leer je in deze training ruimte en vertrouwen te geven, zodat teamleden eigenaarschap kúnnen tonen. Verder ontwikkelt iedereen zijn persoonlijke leiderschap, zodat je binnen het team effectiever samenwerkt en meer verbinding voelt.

  118. Incompany
    Activerende werkvormen en ICT voor M&M-vakken (alleen bij jou op school)

    Je wilt leerlingen actief betrekken bij je lessen. In deze training bij jou op school leer je welke werkvormen en ICT-tools je kunt toepassen voor meer variatie en motivatie tijdens de lessen van je mens- en maatschappijvak.

  119. Incompany
    Differentiëren: verdiepen en verbreden (alleen bij jou op school)

    Je wilt nog beter leren differentiëren na de training Differentiëren is te leren! In deze vervolgtraining op maat leer je onder andere gedifferentieerde lessen en lessenseries ontwerpen. Ook leer je differentiëren en formatief handelen te integreren en wissel je ervaringen en ideeën uit met je collega’s.

  120. Incompany
    Examentraining voor docenten vervolg (alleen bij jou op school)

    Hoe bereid je als school en als leraren je leerlingen optimaal voor op de examens en houd je ze bovendien gemotiveerd? In deze vervolgtraining leer je meer over examendidactiek en ontwerp je uitdagende examentrainingen voor jouw vak.

  121. Incompany
    Flipping the classroom (alleen bij jou op school)

    Activeer en motiveer je leerlingen door je uitleg voorafgaand aan de les te geven met instructiefilmpjes en ze tijdens de les veel meer te laten oefenen, vragen te laten stellen en ze feedback te geven

  122. Incompany
    Kom maar op met je feedback: werken aan een sterk team! (alleen bij jou op school)

    Feedback geven aan je leidinggevende of collega’s in het onderwijs is niet makkelijk. Hoe zorg je dat je je doel bereikt en de relatie goed houdt? En hoe ga je om met feedback die je zelf krijgt? Hoe zorg je dat je niet in de verdediging schiet, maar er je voordeel mee doet?

  123. Incompany
    7 habits voor loopbaanbegeleiders (alleen bij jou op school)

    In de training 7 habits voor loopbaanbegeleiders verbind je de 7 Habits (Gewoonten) aan je vaardigheden als loopbaanbegeleider. 

  124. Incompany
    Examinatoren praktijkexamens vmbo (alleen bij jou op school)

    Hoe kom ik tot een eerlijke beoordeling van het praktijkexamen van mijn leerlingen? Dit is een vraag die natuurlijk van belang is bij alle examens. Maar de afname van praktijkexamens stelt specifieke eisen aan de examinatoren.

  125. Incompany
    Examentraining CSPE voor docenten vmbo (alleen bij jou op school)

    Bereid je leerlingen optimaal voor op het CSPE. Met aandacht voor de structuur van het CSPE, leer- en leesstrategieën, metacognitieve vaardigheden, formatief toetsen en differentiëren in de examenvoorbereiding.

  126. Incompany
    Word een nog betere examinator CSPE! (alleen bij jou op school)

    Leer het CSPE zo goed mogelijk organiseren voor je leerlingen. Weet wat je rol als examinator is en hoe je die optimaal vervult. Leer alles over correctievoorschriften, objectieve beoordelingen en de beste afnamecondities.

  127. Incompany
    Examentraining voor docenten (alleen bij jou op school)

    Hoe zorg je dat leerlingen de steeds taliger geworden examens beter maken? Leer welke taalproblemen het maken van examens bemoeilijken en hoe je deze kunt oplossen.

  128. Incompany
    ICT in de les (alleen bij jou op school)

    Leer hoe je lessen afwisselend maakt en je leerlingen betrokken houdt met gratis beschikbare digitale tools. Je kunt hiermee makkelijker en beter je lessen organiseren en ontwerpen, formatief handelen, video’s opnemen, enzovoort.

Zoek in de website