Schoolcoach

De schoolcoach

Schoolcoaches zijn bij uitstek geschikt om hun collega’s te begeleiden. Ze zijn ervaren leraren, kennen de school door en door en zijn als coach opgeleid om hun kennis en vaardigheden effectief te delen. Niet alleen beginnende leerkrachten en docenten kunnen wel wat ondersteuning van een schoolcoach gebruiken. Ook degenen die al wat ervaring hebben, willen graag groeien in hun rol. Want als ze beter functioneren, voelen ze zich prettiger in hun werk en stijgt de onderwijskwaliteit.

schoolcoach themapagina.jpg

Geen betere coach dan een schoolcoach

Een schoolcoach kent de situatie en werkt vanuit dezelfde praktijk als de leraren die hij coacht. Een schoolcoach is dus ideaal om collega’s te helpen nog beter te functioneren. Ook kan een schoolcoach uitstekend startende collega’s op weg helpen. Daarom spelen schoolcoaches vaak een belangrijke rol bij het inwerken en begeleiden van nieuwe leraren, binnen het voortgezet onderwijs ook wel het inductietraject genoemd.

Opleiding tot schoolcoach

CPS biedt een uitgebreide opleiding tot schoolcoach in drie modules. Daarmee leren de deelnemers als coach in het onderwijs collega’s te begeleiden bij gewenste gedragsverandering. In de eerste module ontwikkelen ze een coachende houding en coachingsvaardigheden. En ze leren bijvoorbeeld ook hoe ze hun collega’s stimuleren om te reflecteren op het eigen handelen.

Coachen op overtuigingen, normen en waarden

De tweede module van de opleiding tot schoolcoach gaat vooral over coachen op onzichtbare en vaak onbewuste overtuigingen, normen en waarden. Dit noemen we ook wel coachen onder de waterlijn. In deze module is ook aandacht voor het gericht coachen van bepaalde groepen zoals beginnende leraren, zij-instromers of juist ervaren leraren. Deelnemers leren bovendien de zes rollen van de leraar te gebruiken.

Allround schoolcoach

Tijdens de derde module staat de ontwikkeling tot allround schoolcoach centraal. Deelnemers leren schakelen tussen handelings-, overtuigings- en identiteitsniveau en gaan meer vanuit onbewuste aansturing en minder vanuit de modellen coachen.

Drie modules van vijf dagen

De drie modules van de opleiding tot schoolcoach beslaan elk vijf dagen. Tussen de opleidingsdagen door is er ruimte om te oefenen in de praktijk en om daarop te reflecteren; de trainer geeft hier ook persoonlijke feedback op. Zo ontstaat een doorlopend leerproces.

Meer weten?

De modules van de opleiding tot schoolcoach zijn los van elkaar te volgen, bij de CPS Academie in Amersfoort en op maat binnen de eigen school, het bestuur of de stichting. Neem voor dat laatste onderaan op deze pagina contact op met Guido van den Brink of bekijk de data van de opleiding Schoolcoach bij de CPS Academie.

Lees meer over:

Boeken

over de schoolcoach

Cover_De-schoolcoach

Het boek De schoolcoach: hoe coach je collega’s bij hun ontwikkeling als leraar (po, vo en mbo)? Je leert hoe je een coachingstraject opstart en hoe je het coachgesprek goed structureert en voert.

Meer informatie

Coachen op de 6 rollen - mailing nieuwsbrief

Het boek Coachen op de rollen van de leraar  helpt schoolcoaches om leraren te laten reflecteren en om ze te coachen op onderliggende helpende of juist belemmerende overtuigingen. 

Meer informatie

In de CPS Academie

Trainingen in Amersfoort of bij jou op school

Blogs

over de schoolcoach

Hoe ga je als schoolcoach om met adviezen en tips?

Hoe blijf je in je coachende rol wanneer een leraar die je coacht, om advies vraagt? Mag je zelf een advies geven als degene die je coacht niet verder komt op basis van jouw vragen?
Lees verder

Tips voor schoolcoaches over de zes rollen en overtuigingen

Blog dat begint met een dialoog waarin een schoolcoach suggesties en adviezen geeft aan een leraar en samen met hem onderzoekt of en hoe hij daar in de les zelf iets mee kan. 
Lees verder

Invloed op groepsdynamiek met de zes rollen van de leraar

Met de zes rollen van de leraar oefen je heel effectief invloed uit op de groepsdynamiek. Daardoor ontstaat een goede sfeer in de klas en wordt lesgeven makkelijker en leuker.
Lees verder

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem dan contact op met Guido.

Zoek in de website