Over Inspiratiedag Jonge Kind: de basis voor de basisvaardigheden

Inspiratiedag Jonge Kind: de basis voor de basisvaardigheden

Wie werkt met peuters of kleuters weet hoe belangrijk die vroege jaren zijn. Dat is de periode waarin het fundament wordt gelegd voor leren en de zogenoemde basisvaardigheden, maar ook voor vaardigheden als samenwerken, werkhouding en doorzettingsvermogen. Wie werkt met peuters of kleuters weet óók dat jonge kinderen anders ‘leren’ dan oudere kinderen en dat spel hierbij een belangrijke rol speelt. Tijdens deze inspiratiedag zijn de centrale activiteiten kennisdeling, samen ontwerpen en uitwisselen. Aan het eind van de dag ga je geïnspireerd naar huis, met praktische ideeën en met concrete ingrediënten voor een activiteit met peuters of kleuters.

Op donderdag 20 maart 2025 organiseert CPS een inspiratiedag voor het Jonge Kind, met als thema ‘de basis voor de basisvaardigheden’. Kennisdeling, samen ontwerpen en uitwisselen zijn centrale activiteiten. We willen er samen met jullie een inhoudelijke én praktische dag van maken, met ontwerpateliers en workshops op vier thema’s:

  • Spel en de spelcoach
  • Mondelinge taal en interactie
  • Rekenen
  • Het jonge brein en zelfsturing

Aan het eind van de dag ga je geïnspireerd naar huis, met praktische ideeën en met concrete ingrediënten voor een activiteit met peuters of kleuters.

Wat kan je verwachten?


Start van de dag

Na een ontvangst met koffie, thee en wat lekkers, wordt deze inspiratiedag plenair geopend door Jeroen Aarssen en Helma Brouwers, o.a. auteur van het boek Kiezen voor het jonge kind, en jarenlang opleider op diverse Pabo’s en de Universiteit van Amsterdam. Zij werkte ook mee aan de documentaire Het kind en het badwater, nog te zien op YouTube.  

Zij geeft een inleiding op het thema van de dag, en zal daarbij putten uit haar jarenlange ervaring in het veld. In haar werk neemt ze stelling tegen de verschoolsing van het onderwijs aan peuters en kleuters. Onderwijs aan jonge kinderen moet boeiend en betekenisvol zijn en kinderen juist een grote mate van autonomie moeten geven, waardoor zij spelend de wereld en zichzelf kunnen verkennen.

 

Workshops

Na de plenaire sessie starten de workshops. Onder leiding van ervaren CPS-adviseurs ga je in een praktische workshop aan de slag met één thema. Je kan kiezen uit:

  • Workshop Spel en spelcoach o.l.v. Lilian van der Bolt
  • Workshop Mondelinge taal en interactie o.l.v. Miriam Op de Beek
  • Workshop Rekenen o.l.v. Naomi Baggelaar/Arjan de Lange
  • Workshop Het Jonge brein en zelfsturing o.l.v. Jeroen Aarssen

 

Ontwerpateliers

Na de lunch gaan we in groepen uiteen. In de interactieve ontwerpsessies ga je met elkaar, onder leiding van de CPS-adviseurs, aan de slag om een of meer praktische uitwerkingen te maken die je bij wijze van spreken een dag later in je eigen groep kunt toepassen.

Daarnaast is er ruimte voor het delen van ideeën met andere deelnemers en ontvang je feedback op je ontwerp.

Tijdens je inschrijving maak je een keuze uit een van de volgende ontwerpateliers:

  • Ontwerpatelier Spel en spelcoach o.l.v. Lilian van der Bolt
  • Ontwerpatelier Mondelinge taal en interactie o.l.v. Miriam Op de Beek
  • Ontwerpatelier Rekenen o.l.v. Arjan de Lange
  • Ontwerpatelier Het Jonge brein en zelfsturing o.l.v. Jeroen Aarssen

 

Afsluiting

Na een korte plenaire afsluiting is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje met elkaar na te praten over deze inspiratiedag. Waar ga jij concreet mee aan de slag morgen? 

 

Voor wie?

Deze inspiratiedag is bedoeld voor onderbouwleerkrachten, onderb.ouwcoördinatoren, pedagogisch medewerkers, pedagogisch coaches.

 

Wanneer en waar?

 

Meer weten?

www.cps.nl/hetjongekind

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil me aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Prijs per deelnemer € 499,00

Heb je vragen?

Zoek in de website