Effectieve burgerschapsvorming: toepassing van Covey’s zeven gewoonten in het onderwijs
In het basisonderwijs heb je als leraar een belangrijke taak in het vormen van kinderen. Niet alleen op cognitief niveau, maar ook op sociaal-emotioneel vlak. Burgerschaponderwijs is belangrijk voor het bevorderen van waarden zoals verantwoordelijkheid, betrokkenheid en empathie. De zeven gewoonten van Covey bieden een praktisch kader om dit te bereiken.
De zeven gewoonten
De zeven gewoonten van Covey bieden een algemene benadering voor persoonlijke groei en effectief gedrag. Door deze gewoonten toe te passen in het onderwijs, kunnen leraren een sterke basis leggen voor burgerschapsvorming en sociale-emotionele ontwikkeling.
Maak je eigen keuzes
Moedig kinderen actief aan om deel te nemen aan hun eigen leerproces en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen succes en welzijn. Moedig hen aan na te denken over hun eigen gedrag en keuzes. Laat hen begrijpen dat hun acties invloed hebben op henzelf en anderen, zowel binnen als buiten de schoolomgeving.
Maak een plan
Stimuleer kinderen om na te denken over hun persoonlijke waarden en ambities. Dit helpt kinderen doelen te stellen en een visie te hebben voor wie ze willen worden en wat ze willen bereiken. Dit zal hen helpen om bewust keuzes te maken en betekenisvolle bijdragen te leveren aan de samenleving.
Eerst werken, dan spelen
Leer kinderen prioriteiten te stellen en goed om te gaan met de tijd. Help hen te begrijpen dat het balanceren van verantwoordelijkheden en het maken van keuzes belangrijk is voor een gezonde levensstijl en persoonlijke groei. Dit zal hen helpen om hun schoolwerk, sociale relaties en andere verantwoordelijkheden op een evenwichtige manier te beheren.
Zoeken naar voordeel voor iedereen
Het toepassen van Covey’s zeven gewoonten in het basisonderwijs stelt leraren in staat om een belangrijke invloed te hebben op de ontwikkeling van burgerschap bij kinderen. Dit ondersteunt hen niet alleen bij het leren, maar ook bij het ontwikkelen van de waarden en vaardigheden die nodig zijn in een steeds veranderende wereld. Door proactiviteit, doelgerichtheid, empathie en samenwerking te stimuleren, leggen we de basis voor het vormen van veerkrachtige en verantwoordelijke burgers die een positieve bijdrage aan de maatschappij kunnen leveren.
Luisteren voordat je praat
Help kinderen luistervaardigheden te ontwikkelen en zich in te leven in de gevoelens en perspectieven van anderen. Moedig hen aan om open te staan voor verschillende ideeën en meningen, en bevorder respectvolle communicatie in de klas. Dit versterkt de empathie en bevordert begrip en tolerantie.
Samen is beter
Moedig kinderen aan om hun krachten te bundelen en gezamenlijke doelen na te streven. Leer hen om samen te werken en hun unieke talenten en perspectieven te waarderen. Dit bevordert een gevoel van gemeenschap en stimuleert creatief denken en probleemoplossende vaardigheden.
Burgerschap bij kinderen
Stimuleer kinderen om samen te werken, empathie te tonen en respectvolle relaties op te bouwen. Leg uit dat conflicten normaal zijn, maar dat ze constructief kunnen worden opgelost door de behoeften van anderen te respecteren. Dit draagt bij aan een positieve en inclusieve schoolcultuur waarin iedereen zich gewaardeerd voelt.
Meer weten?
Op 19 september en 17 oktober verzorgen we een tweedaagse training waarmee je effectief richting geeft aan je ‘burgerschapsweg’. Lees meer en meld je hier aan: Burgerschapsonderwijs vormgeven binnen je school
Wil je meer weten over de 7 gewoonten van Stephen Covey in het basisonderwijs? Bezoek onze themapagina Covey in het onderwijs of neem direct contact met mij op via mijn gegevens onder aan dit blog.